Besiktning av gammskolan

Idag har Anticimex varit ute och besiktat gammskolan. I vår husförsäkring ingår ett skydd mot hussvamp (som tydligen blivit ett allt större problem) men för att försäkringen ska gälla måste huset först godkännas vid besiktning. Vi har, av lathet, inte kommit oss för att boka tid tidigare men nu äntligen blev det av!
 
Besiktningsmannen var väldigt imponerad av huset och sa flera gånger hur häftigt han tyckte att det var - lite kul tyckte jag :)
 
Hussvampenbehöver fukt, trä och kalk för att växa och trivs tydligen bäst i grunden och på vinden så han tittade lite extra på dessa områden. Självklart gick skolan igenom utan anmärkning :D Efter besiktningen var jag tvungen att  läst på lite om äkta hussvamp och den verkar inte speciellt trevlig, tur att gammskolan var torr och fin!
 
anticimex hemsida kan man läsa detta: "Den absolut farligaste virkesförstöraren är den äkta hussvampen, Serpula lacrymans.
 
Den typ av rötsvampar som dominerar i byggnadsvirke är brunrötesvampar. Det finns cirka 180 arter vilka är mer eller mindre vanliga i byggnader. Den absolut farligaste virkesförstöraren är den äkta hussvampen, Serpula lacrymans. Den kan nämligen själv tillföra fukt till en konstruktion och på så sätt skapa sina egna förutsättningar för sin utbredning. Hussvampen växer snabbt – vid rätt förhållanden (30 procent fuktkvot i virket och + 20°C) ända upp till 6 mm per dygn!

Hussvamp kan sprida sig över stora ytor. Hussvamp växer till en början ytligt på virket med ett vitt flockigt mycel. Så småningom övergår mycelet i ett hinnliknande överdrag, som kan bli smutsigt gulgrått till färgen. I denna mycelhinna bildas strängar, vanligen 3-4 mm tjocka. Med hjälp av strängarna kan svampen sprida sig över stora ytor. När svampen bryter ned virkets cellulosa kan den transportera fukt bland annat från marken där den ofta har sitt ursprung, ibland långt ifrån den skadade konstruktionen. I fuktig atmosfär avsöndrar svampens mycel klara droppar av rent vatten, vilket har gett svampen dess latinska artnamn (lacrymans = den gråtande). Vid nedbrytningen av virket utsöndrar hussvampen bland annat en syra, oxalsyra. För att överleva måste svampen neutralisera denna syra med hjälp av kalk. Därför förekommer ofta hussvamp i anslutning till skorstenar och andra murverk."

Kommentera här: