Historik om Gammskolan
I samband med att vi övertog skolan berättade förra ägaren Gunnar den historik han visste om huset. Jag har försökt sammanställa det han berättat plus den information vi hittat om Stärkesmarks skola på biblioteket i Vännäs (skriven av/i samarbete med bland annat Uno Bingebo och Sven-Olov Eriksson) i texten nedan.
Skolan byggdes år 1901 av folket i byarna kring Stärkesmark. Timmer till byggnationerna skänktes från byamännen i närområdet.

Upptagningsområdet var stort, förutom barn från Stärkesmark kom även elever från byarna Lillsjö, Tallberg, Gullsjönäs, Höglunda och Kvarnfors. I början gick även barn från Gullbäck och Eriksdal i skola i Stärkesmark.
Gunnars äldre syskon (då bosatta i Eriksdal) undervisades något år i skolan. Tydligen hade lärarinnan varit väldigt sträng och slagit sönder både en och två pekpinnar :)
Omkring 1915 fanns det sex klasser på totalt cirka 30 elever, en till två klasser gick varannan dag. En skoldag var cirka sex timmar lång.
Gamla ägaren berättade att man max fick sex undervisningsår innan man slängdes ut. Först var det första klass och om man inte klarade av den undervisningen fick man gå om ett år innan man flyttades upp till andra klass, oavsett om man hade uppnåt kraven eller ej. Med andra ord kunde man (om man var tvungen att gå om varje år) bli utsparkad från skolan med samma kunskapsnivå som en tredjeklassare (!). Det var hårdare på den tiden :)
Åren 1929-1931 var elevantalet så stort att viss undervisning hölls hos Karl Karlsson (vet tyvärr ej i vilken by han bodde).
Några av lärarinnorna som undervisat i skolan är Anna-Lisa Öman, Tekla Eklund, Hanna Lundgren, Paulina Hansson, Anders Häggström, Estrid Andersson, Elin Nilsson, Linnea Bäckman, Ida Göransson, Linnea Nygren, Edit Stridfelt. Sista lärarinnan att undervisa i byggnaden var Astrid Johansson.
Skolan lades ner 1938 i samband med att ny skola i Tväråbäck byggdes.
Tyvärr har jag inte hittat några gamla bilder på hur skolan såg ut när den byggdes, har ni förslag på vart den typen av foton kan finnas får ni gärna höra av er!

Efter skoltiden övertogs huset av missionssällskapet bibeltrogna vänner (tror jag det var). Tillbyggnaden på ena kortsidan gjordes för att rymma "scenen", talarstol m.m. På bilden längst ut till höger ser ni utbyggnaden på med bla nya grunden och det blå blindfönstret.
På bilden nedan visas utbyggnaden invändigt med valvet och talarstolen. Kyrkbänkar är kvarlevor från missionshustiden.

Byggnaden ägdes av missionssällskapet fram till början på 90-talet när förra ägaren övertog huset. Senaste 12-13 åren har huset inte var bebott utan endast använts till spelmansträffar och andra musik arrangemang.
Sommaren 2013, närmare bestämt den 19 juli, köpte jag och min sambo Rikard fastigheten. För tillfället har vi huset som "sommarstuga" (fast det känns lite märkligt att kalla ett så stort hus för stuga...) men planen är att det ska renoveras och så småningom kunna användas som åretrunt boende.